Rioolwaterzuivering Birkenhead, Liverpool

AVK UK en Wouter Witzel vervangen vlinderkleppen DN800 & DN900 voor rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) dichtbij Liverpool

Birkenhead Waste Water Treatment Works is een onderdeel van United Utilities’ Lower Mersey Project. Deze RWZI is in de jaren ‘90 gebouwd om ervoor te zorgen dat de afvalwaterlozingen aan de Europese UWW-richtlijn voldeden. In de zomer van 2015 is men met het onderhoud van de installatie gestart. Deze bestond uit het vervangen van zestien DN800- en DN900-vlinderkleppen die in 2006 waren geïnstalleerd.

Begin 2015 ontstonden er lekkages en problemen met de vlinderkleppen, waardoor het bouwbedrijf Nomenca Ltd. de opdracht kreeg om een video-inspectie van de pijpleiding uit te voeren. Hieruit bleek dat er grote problemen met de afsluiters waren. De problemen  bleken veel groter dan aanvankelijk werd gedacht. Op de foto’s is duidelijk te zien dat de oude vlinderkleppen niet alleen lekten, maar dat één afsluiter zelfs compleet van het huis gescheiden was. Deze werd twee meter verderop in de leiding gevonden. Het voorgefilterde rioolwater had de roestvrij stalen discs en assen zo doen corroderen, dat deze binnen tien jaar volledig vernield zijn.

Door de goede prestaties van de andere AVK producten op deze locatie, vroeg United Utilities AVK UK om de oude afsluiters van de concurrent met gevulkaniseerde Wouter Witzel afsluiters te vervangen. Voordelen zoals een beschermd huis, droge as constructie en betrouwbare  momenten voor openen en sluiten waren bepalend voor hun keuze. Een goede samenwerking tussen de Britse AVK-vestiging en Wouter Witzel resulteerde in een order voor negen DN800 en zeven DN900 EVUS-afsluiters met EPDM rubber en duplex discs. Daarnaast leverde Wouter Witzel ook de uitbreidingen en elektrische aandrijvingen.

Om de afsluiters te vervangen is in oktober j.l. de installatie, die 220.000 mensen van zuiver water voorziet,  één week gesloten om deze goed te laten functioneren voor de komende decennia. Het zal in ieder geval niet aan de vlinderkleppen liggen..!